Visernes top-18
Det er selvsagt ikke muligt at holde afstemninger blandt de viseinteresserede adelsfolk i 1500-tallet om populariteten af de forskellige viser, men man kan undersøge hvilke viser der optræder særlig hyppigt i de bevarede visebøger og derudfra danne en hitliste.
De 18 mest populære viser fra renæssancen er ikke særlig kendt i det enogtyvende århundrede. Viserne hører nemlig ikke til det viseudvalg som gennem romantikkens trykte visesamlinger levede videre i sangbøger til vort århundrede.
De ældste visebøger indeholder til sammen godt 1000 viseversioner. Langt størstedelen - over 850 - hører til viser der er udgivet i Danmarks gamle Folkeviser (DgF) eller i Danske Viser (DV). Disse viseversioner repræsenterer 500 forskellige viser, så der er mange af viserne der findes i flere versioner. Gengangerne er ikke jævnt fordelt over viserne; af de 500 viser findes de 84 i tre eller flere versioner, og 18 viser findes i fra fem til ni versioner. Denne sidste gruppe synes altså at være de mest populære viser, visernes top-18 før 1591. Det drejer sig om følgende viser, ordnet efter antal forekomster:
- Marsk Stig
- Nilus og Adelus
- Esbern og Sidsel
- Gralver Kongesøn
- Flores og Margrete
- Sallemand dør af Elskov
- Mødet
- Kong Diderik og hans Kæmper
- Tro som Guld
- Svend af Vollersløv
- Elsker dræbt af Broder
- Nilus og Tidemand
- Kong Diderik og Løven
- Hagbard og Signe
- Broderlig Troskab
- Overvunden Klosterlyst
- I fryden vil jeg leve en stund
- Min kærest’ gode ven forglem icke mig
Man kan læse hele undersøgelsen om renæssancens populære viser i Hanne Ruus' artikel i Svøbt i mår bind 2.
Browserkrav
Teksterne i basen kan læses med de fleste browsere, fx Firefox, Google Chrome m.fl.