Den ældste danske viseoverlevering – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Forside > Tekstsamlinger > Viseoverlevering

Den ældste danske viseoverlevering

Danmarks middelalderlige ballader – populært kaldet folkeviser – blev først nedskrevet i renæssancen. De bedste versioner af viserne om Ebbe Skammelsøn, Elverhøj, Marsk Stig, Hagbard og Signe finder vi sammen med flere hundrede andre viser i håndskrevne visebøger fra 1550-1700.

Viseteksterne fra de 9 ældste visebøger blev udgivet på cd-rom sammen med bind 3 af firbindsværket Svøbt i mår som udkom på C.A. Reitzels Forlag  i 1999-2002. Viserne fra cd-rommen gøres nu også tilgængelige på nettet.

Alle viseteksterne er registreret i håndskrifternes originale sprogform, men desuden er over halvdelen af de i alt 1011 tekster forsynet med en moderniseret paralleltekst så også nutidige viseinteresserede kan få fornøjelse af dem – selv om man måske ikke har erfaring med at læse dansk fra renæssancen.

Viserne har leveret stof til både skuespil, syngespil og utallige digte fra den danske guldalderlitteratur, f.eks. Heibergs Elverhøj og Heises Drot og Marsk, og deres sprog skinner igennem i dansk poesi langt op i tiden. Vi bruger stadig ord og udtryk – fx ungersvend, jomfrubur og i den grønne lund – som stammer i lige linje fra viserne.

Se renæssancens populæreste viser i Visernes top-18.